Pagine

13/02/11

Ruşii caută în Antarctica o lume ascunsă la 4.000 de metri sub gheaţă - VIDEO

Doar 50 de metri mai au rusii de forat pâna sa ajunga la suprafata lacului Vostok, aflat la 4 kilometri sub gheata Antarcticii si care pastreaza conditiile de acum 15 milioane de ani.

În 1996, imagini din satelit au dus la descoperirea în Antarctica, sub gheata, a unui lac cu o vârsta de cel putin patru milioane de ani. Conditiile biologice din lac sunt aceleasi ca acum aproximativ 15 milioane de ani, sustin oamenii de stiinta, potrivit carora lacul a fost izolat de la ultima glaciatiune de acum 35 de milioane de ani, si e posibil ca un sistem ecologic sa fi evoluat acolo în paralel cu cel de pe Terra, scrie adevarul.ro.

Echipa de cercetatori spera sa gaseasca forme de viata care nu au mai fost vazute vreodata.

"Este ca si cum ai lucra pe o planeta extraterestra, unde nu a mai ajuns nimeni", a declarat seful cercetatorilor rusi, pentru BBC.

"Nu stim ce ne asteapta acolo jos", a adaugat Valery Lukin, coordonatorul proiectului si directorul Institutului rus de Cercetari Arctice si Antarctice.

Echipa de cercetatori rusi a început sa foreze în gheata din noiembrie 2010 si mai are acum doar 50 de metri pâna sa ajunga la lac. "Pâna la adâncimea de 3 kilometri nu sunt probleme, dar de acolo apare o noua gheata, cu o noua structura, mult mai dura". Asa ca ultimii metri sunt si cei mai greu de forat din cauza dificultatilor tehnice.

Ei intentioneaza sa colecteze mostre din apa lacului.

Lacul în cifre:

Lungime: 224 km
Latime: 48 km
Adancime: 501 metri
Temperatura: poate ajunge la -80 de grade Celsius

Vezi fotogalerie si video pe adevarul.ro


View the original article here

Nessun commento:

Posta un commento