Pagine

28/03/11

Aproximativ 60.000 de persoane au făcut un lanţ uman în Germania pentru a protesta împotriva energiei nucleare

În contextul amenintarii unui accident nuclear în Japonia, aproximativ 60.000 de persoane au facut un lant uman în Germania pentru a protesta împotriva energiei nucleare.

"Aproximativ 60.000 de persoane au facut un lant lung de 45 km, între o centrala nucleara din Neckarwestheim si orasul Stuttgart, capitala landului Baden-Wurttemberg", a precizat Jochen Stay, de la asociatia Ausgestrahlt (Iradiat), potrivit Agerpres.

În acest land, peste doua saptamâni, vor fi alegeri regionale extrem de importante pentru  cancelarul Angela Merkel. Partidul sau conservator CDU risca sa fie detronat în acest land, dupa o jumatate de secol de suprematie, de catre Verzi si social-democrati, din cauza, mai ales, a unei puternice miscari de contestare a unui vast santier de renovare din jurul garii din Stuttgart.

Mai multe asociatii ecologiste au lansat un apel pentru organizarea acestui lant uman, pentru a creste presiunea în ajunul scrutinului din Baden-Wurttemberg, regiune cheie pentru "politica energetica pe viitor".

"Evenimentele din Japonia arata înca o data cât de necontrolabila si periculoasa este energia nucleara", a spus Jochen Stay.

"Angela Merkel si Stefan Mappus (seful guvernului regional al landului Baden-Wurttemberg) vor întelege ca cel care prelungeste durata de viata a centralelor (nucleare) scurteaza propria durata de viata guvernamental", spune Jochen Stay.

Parlamentul german a votat în toamna lui 2009 prelungirea duratei de exploatarea a centralelor nucleare, respingând astfel oprirea progresiva hotarâta de guvernul social-democrat/ecologist al lui Gerhard Schroeder (1998-2005).


View the original article here

Nessun commento:

Posta un commento